Copyright 2024 - © Herold Enikő

ENIKŐ BLOGJA

Hív a csend – Egy cikk a meditációról, csendmeditációval

Hetek óta készülök magamban, hangolódok, hogy megírjam ezt a cikket. Forgatom magamban a témát, érlelem, hogyan tudom átadni neked szavakkal azt, ami túlmutat a szavakon. És hogyan tudlak arra inspirálni téged, hogy

indulj el – befelé!

Mert érdemes!

A rövidülő nappalok, a tél ideális a befelé forduláshoz, az elmélyedéshez.

 

Hiv a csend1

 

Nemrég egyik kedves barátnőm Facebook oldalán olvastam ezt a Hamvas idézetet:

„Aldous Huxley kiszámította, hogy a csend köre évenként tizenhárom és fél kilométerrel szűkül. Már nincs messze az az idő, szól, amikor a csend a földről tökéletesen eltűnik. Boldog lesz, akinek néha sikerül a Himalájában, vagy az óceánon félórás megnyugvásban részesülni. A meghittség köre egyre kisebb.”

A fenti sorok megírása óta a csend köre tovább szűkült. A külső csend köre.

Én most a belső csendbe hívlak, ami örök. Ami mindig veled van. A sorok közt, a lélegzetvételeid közt, a felbukkanó gondolataid, a keletkező érzelmeid közt. Mindig. Sehova nem kell hozzá menned. Ott van, ahol te most épp vagy. Benned.

Ha jól emlékszem, 2006-ban, kereken tíz éve ültem le először úgy a meditációs párnámra, hogy az ott töltött időt a jóga fogalmai szerint meditációnak nevezem.

A jóga és a klasszikus meditációs iskolák egy bizonyos megváltozott, módosult tudatállapotot hívnak meditációnak. Ekkor megváltozik az agyi tevékenység. Az agyhullámok lelassulnak. Megváltozik a test érzékelése, a tér- és az időérzékelés. Az idő múlásának érzete feloldódik a végtelenben.

Mindegy, melyik úton indulsz el, milyen módszert választasz, az út ide vezet: a csendbe.

 

Hiv a csend2

 

Én a jóga ösvényét járom, így ezt a módszert tudom neked hitelesen bemutatni, átadni.

A csendmeditációt a jógában fokozatosan tanulod. Légzésfigyeléssel kezded – ezt sok irányzat, iskola alkalmazza technikaként, aztán finom energetikai érzeteket figyelsz, és ezek után figyelsz bele a gondolatok közötti csendbe. Ekkor a meditációd tárgya maga a csend lesz. Amikor átlépsz a meditáció kapuján, ami a 100%-os koncentráció, azonosulsz a megfigyelésed tárgyával, a csenddel. Maga leszel a csend.

Ebben a mély, belső csendben felismerések születhetnek az érzelmeidről, a mintáidról, az életedről, magáról az életről. Megtanulod azt, hogy a belső történéseidet mintegy tanúként megfigyeld, nem belevonódva az érzelmekbe. Tudatossá válsz a benned lévő megfigyelőre, az időtlenre, ami változatlan benned az életed kezdete óta. Ezáltal egy belső biztonságra, nyugalomra lelsz. Ami a tiéd, amit nem lehet tőled elvenni. Benned van. Mindig.

 

Hiv a csend3

 

A gyakorláshoz csupán elhatározásra van szükséged. És hogy leülj. A meditációs ülésről ebben a cikkben találsz képeket. Én egy egyszerű, keresztezett lábú ülést javaslok, amibe könnyedén, erőltetés nélkül bele tudsz helyezkedni, és nyitva tudod tartani a mellkasodat. Igen, jól látod, ahogy az egyik fotó mutatja, széken ülve is lehet meditálni. :)

S hogy miért érdemes elindulni befelé?

A meditáció rendszeres gyakorlása fejleszti a koncentrációt, javítja a stressztűrő képességet, jótékony hatással van a szív működésére, fejleszti az érzelmi intelligenciát. Önmagad, a belső folyamataid megismerése által toleránsabb leszel magaddal és másokkal, nő a beleérző képességed. Javul a kreativitásod, az intuíciód. A fókuszáltság növekedésével hatékonyabb leszel a munkádban, a mindennapi teendőid elvégzésében, mert nem engedsz a késztetésnek, hogy lényegtelen dolgok elvigyék a figyelmedet a számodra lényegesről. Ez kihat a magánéletedre. Intenzívebben éled meg a közös élményeket, és az egyött töltött időt a szeretteiddel. A szexuális életed is pozitívan változik az érzékelésed finomodásával. És mert egyre hosszabb ideig élünk, fontos szempont, hogy az agyi hálózottság növekedése segít az időskori demencia megelőzésében. A meditáció gyakorlásával hosszútávon felépülsz, bölcsen idősödsz.

A meditáció jótékony hatásait tudományos vizsgálatok is alátámasztják, és napjainkban egyre népszerűbb nem csak a magánemberek körében. Pédául a Google alkalmazottainak szervezett legnépszerűbb meditációs tanfolyamán hat hónapos a várólista. És egyre több iskolában vezetik be a meditációt.

Mit gondolsz? Lenne kedved velem elmerülni a csendben?

Akkor gyere! Induljunk! :)

Készítettem egy rövid csendmeditáció hangfelvételt, amit ITT találsz, és amit akár napi rendszerességgel használhatsz.* Ideális, ha fixen betervezed ezt az időt a napi beosztásodba reggel és / vagy este.

Gyere, induljunk – befelé!

 

Hiv a csend4

 

 

Ha van kedved a témában elmélyülni, szeretettel várlak csakrameditáció tanfolyamonon.

 

Egy film a meditációról (60 perc):

http://indavideo.hu/video/Ulok_es_meditalok_-_Szabadulas_a_bortonben

 

* A meditáció gyakorlása normál neurotikus embereknek javasolt. Ha terápiás folyamatban vagy egy pszichiáter / pszichológus szakembernél és / vagy gyógyszeres kezelés alatt állsz, egyeztess vele előzetesen a meditáció használatáról!

INSPIRÁCIÓS HÍRLEVÉL