Copyright 2024 - © Herold Enikő

ENIKŐ BLOGJA

Lélegezz!

Lélegezz! 

Ez volt az egyik mondat, amit leggyakrabban hallottam a jógatanáromtól. Sőt, volt ilyen feliratú pólója is. :-) 

És ez az egyik mondat, amit én magam is a leggyakrabban használok az óráimon, amióta a jógát tanítom.

Hogy miért fontos a légzés? 

lelegezz1

 

A légzés maga az élet.

Az anyaméhen kívüli életünk egy belégzéssel kezdődik, és egy kilégzéssel ér véget. Az első belégzésünk és az utolsó kilégzésünk között eltöltött idő az életünk. Létezik egy mondás, miszerint minden ember meghatározott számú lélegzetvétellel születik a világra. És amikor ezt a mennyiséget ellélegezte, befejeződik a földi léte.

Ennek a mondásnak az igazságát nem tudom megítélni. Ami tény, és kutatások által bizonyított, hogy a légzésünk hatással van az idegrendszerre és ezáltal a közérzetünkre. A légzésközpontunk az agytörzsben helyezkedik el, ahol a belégzés és a kilégzés automatikus idegi szabályozása történik. Ez a központ biztosítja azt, hogy ne kelljen külön figyelmet fordítanunk a légzésre, hanem az magától megtörténjen, miközben alszunk vagy épp a mindennapi teendőinket intézzük.

Az automatikus vezérlés mellett a légzésünket akaratlagosan is tudjuk befolyásolni. Ennek az akaratlagos irányításnak a központja az agykéregben helyezkedik el. A ki- és a belégzésünket is tudjuk mélyíteni, hosszabbítani. A belégzéssel az aktív – szimpatikus, a kilégzéssel a passzív – paraszimpatikus állapot felé mozdítjuk az idegrendszert.

Ha feszültek vagyunk, visszatartjuk a lélegzetünket, ilyenkor felszínesen lélegzünk. Amikor megkönnyebbülünk – például ijedtség után – szó szerint fellélegzünk: hosszan, mélyen kilélegzünk. Tudattalanul.

A légzést különböző gyakorlatokon és technikákon keresztül használják a jóga tudományában, a sámán és a szufi hagyományokban, és a transzperszonális pszichológiában (holotróp légzés). Tudatosan.

Erre a tudatosságra hívlak, ha van hozzá kedved.

Hogyan lélegzel most, miközben olvasol?

Nyugodtan? Felszínesen? Mélyen? Szaggatottan? Tartasz szünetet a belégzés és a kilégzés közt? Melyik orrnyílásod aktívabb?

Figyeld meg, mi történik veled és benned, ha egy percig tudatosan a légzésedre fókuszálsz.

 

lelegezz2

 

Nos? Hogy érzed magad?

Próbáld ki, hogyan hat a napodra, ha kétszer-háromszor tudatosítod a légzésed egy-egy percre. És akár lélegezz ki hosszan, mélyen néhányszor. Állítsd meg erre az időre a mókuskereket!

Van kedved még egy gyakorlathoz?

A jógában az egyik legerősebb idegrendszeri kiegyenlítő gyakorlat a váltott orrlyukú légzés. Ennek a legegyszerűbb változata, amikor egyenes háttal ülve tíz–tíz légzést végzel normál légzéstempóban és mélységgel úgy, hogy először az egyik, majd a másik orrnyílást zárod el finoman az ujjaddal. Ha tartós eredményt szeretnél elérni, napi háromszor végezd ezt a gyakorlatot.

Amikor jógaoktatói képzésre jártam, tanultam egy érdekességet, amit szívesen megosztok veled: az egészséges jóllakottság állapotát evés közben három mélyebb sóhaj jelzi. Ezt akkor tudod megfigyelni és megtanulni, amikor csendesen, tudatos figyelemmel eszel. Először, amikor már majdnem jóllaktál, jön egy finom sóhaj, ami mélyebb és hosszabb a normál légzésednél. Folytatod az evést, és néhány légzés után jön egy második, mélyebb sóhaj. Ekkor is eszel tovább, és néhány következő légzés után jön egy harmadik, mélyebb sóhaj, ami a jóllakottságot jelzi. Amit ez után eszel, azzal „túleszed” magad. Próbáld ki, ha van kedved.

Lélegezz!

A légzés maga az élet.

 

lelegezz3

 

A légzés összekapcsol bennünket egymással. Együtt lélegzünk ugyanazon légkörben te és én. Belégzés. Kilégzés. Belégzés. Kilégzés. Csendes ritmus. Az élet ritmusa és lüktetése. Amit mi kilélegzünk, a fák belélegzik. Amit a fák kilélegeznek, mi belélegezzük. Zseniális körforgás. Tudatosítsd, amikor legközelebb szemlélsz egy fát: a körforgás része vagy.

Belégzés – befogadás.

Kilégzés – elengedés.

Lélegezz! 

 

Kapcsolódó programom:

Lazíts! - Relaxációs tábor tavasszal és ősszel 

INSPIRÁCIÓS HÍRLEVÉL